Saturday, September 8, 2012

DAGING MANIS BERSAYUR

 
 Assalamualaikum semua... apa khabar?Harap sihat-sihat selalu. Minta maaflah dah berbulan Kak Fatim tak update blog.  Bukan tak update langsung, Kak Fatim update blog lain. Maklumlah banyak sangat blog. Lagipun sejak akhir-akhir ini Kak Fatim sibuk menulis novel. Dah siap dah 2 novel, tunggu nak cetak aje. Kesian kat Si Eni dari Pmtg Pauh punya pasal, Kak Fatim cari jugaklah gambar masakan yang kak Fatim simpan.

Aaa..hari ni nak tunjukkan macam mana nak masak daging manis bersayur. Sedap masakan ni kalau kena gayanya. Bahan pun tak banyak.

Bahan-bahannya:

1 kati daging
1/2 biji buah nenas yang masak ranum dan manis
2 biji bawang besar dibelah 4 atau 6
10-15 biji cili kering direbus terlebih dahulu dan dibasuh
Halia besar ibu jari
Lengkuas besar ibu jari
Kicap manis secukup rasa
Kacang pin atau kacang panjang dipotong pendek-pendek
Bunga Kobis/Carrot/ baby corn (ikut sukalah)
Sedikit air
Sedikit minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
inilah bahan2nya
 
 Cara memasak:

1. Macam biasalah, masuk ke dapur tu, tutuplah kepala, pakai cekup kepala pun okey. Bacalah doa yang kak Fatim dah ajar dalam entry2 yang lepas. (Tak sempat pulak nak tulis hari ni..kekalutan)

2.  Masukkan daging, sedikit air, buah nenas yang dihancurkan dan bawang besar.
3.  Kacau dan tutup periuk/kuali. Perlahankan api. Kacau sekali-sekala sehingga daging empuk sedikit.
4. Masukkan cili kering yang telah dimesin bersama halia dan lengkuas. Kacau lagi dan tutup kuali.
 5. Agak-agak 5 minit, tuangkan sedikit minyak masak. Kacau lagi.
6. Bila daging dah lembut, masukkan kicap manis secukup rasa, garam dan gula.

 7. Bila daging sudah empuk, masukan sayur-sayuran yang telah dipotong, kacau dan tutup api. Kemudian tudung periuk. Sayur itu akan lembut sendiri. Ginilah ropenye bila dah hampir masak...

8. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih. Bismillah...


4 comments:

  1. wow!!! amazing blog, i knew it recently , and i will back always to see more news!!! congratulations!!

    The best recipe ever

    ReplyDelete
  2. sdapnyee..mmm... try recipe pekasam daging dan ikan kami plak.. http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fyoutu.be%2FOBUuamUkp0s&h=uAQGtUBxF

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...