Monday, October 17, 2011

Masak Lemak Cili Api Ikan Sungai.


Salam adik-adik, semoga sihat selalu. Untuk sihat, salah satu tips nya, makanan dan minuman kena jaga. Jangan terlalu banyak memakan makanan terproses. Banyak2kan memakan makanan fresh2. Alhamdulillah, hari ni Kak Fatim ada resepi baru yang fresh iaitu masak lemak cili api ikan sungai. Memang ada bezanya dengan masak lemak biasa. Resepi ni mertua Kak Fatim yang petuakan. InsyaAllah membuka selera...

Bahan-bahannya adalag seperti berikut:

5-6 ekor ikan sungai (siap diproses dan dibersihkan) disalai di atas bara api.
2 inci belacan
1 inci kunyit hidup
1 sudu teh serbuk kunyit
5-10 biji cili api
5-10 biji bawang merah
2 batang serai dititik
3-5 keping asam keping
Air secukupnya
Santan secukupnya
Garam secukup rasa.
Asam belimbing buluh jika suka.

Kaedah Mengikut Sunnah:

1. Masuk ke dapur pakailah tutup kepala dan bacalah doa ini:  
                   "Allahumma rabbana atina milladunka rahmataw wahaiyiklana min amrina rashada" (surah Al Kahfi)

2. Kisarkan cili api, belacan, bawang merah dan kunyit hidup.

3. Pasang api perlahan, bacalah doa ini :
                   "Allahumma la aisya illa aisul akhiroh, faqfirli ansori wal muhajiroh"

4. Letakkan periuk di atas api dan masukkan bahan yang siap dikisar. Masukkan asam keping dan   serai.Kacau sedikit dan biar sehingga agak kering.

5. Setelah itu masukkan 2 cawan air dan kacau. Bacalah zikir memasak seperti ini:
                     Istiqfar- 3x
                     Selawat - 3x
                     Subhanallah - berulang kali

6. Masukkan garam secukup rasa.

7. Sekiranya warna masakan adik-adik pudar, masukkan sedikit serbuk kunyit dan kacau lagi.

8. Apabila mendidih masukkan ikan yang telah disalai tadi.

9. Bias sehingga masakan berbuih/mendidih sedikit, kemudian masukkan santan pekat secukupnya.Kuantiti santan adalah mengikut kegemaran anda, jika anda sukakan kuah lemak yang pekat, masukkan lebih santan pekat.
10. Kacau masakan perlahan-lahan dengan kaedah mencedok kuah dengan menggunakan senduk dan menuang kembali ke atas masakan. Elakkan mengacau dengan kuat untuk memastikan ikan tidak berkecai. Jangan biarkan kuah mendidih sehingga pecah lemak. Kuah yang pecah lemak (lemak dan air terasing) akan menjejaskan rupa masakan adik-adik.

11. Akhir sekali, masukkan asam belimbing buluh jika suka.
            
12. Sedia untuk dihidang. Jangan lupa baca doa makan.

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...