Wednesday, January 4, 2012

KENG SOM SONGKHLA


Salam adik-adik semua. apa khabar? Dah lama Kak Fatim tak mengisi blog ni dengan resepi baru. Sebenarnya gambar masakan tu memanglah banyak. Tapi sebab tak ada mood, Kak Fatim simpan-simpan dululah resepi tu. Hari ni barulah ada mood...

Haa.. hari ni Kak Fatim nak tunjukkan cara memasak satu masakan yang special. Kalau dah pandai ni tak payahlah pergi ke kedai beli masakan ni. Boleh je buat sendiri kat rumah. Nama masakan ni ialah Keng Som. Masakan ni dari Thailand. Kak Fatim belajar ni pun dengan orang Thailand juga. Masakan ni ada bermacam versi, macam asam pedas kitalah, orang Johor masak lain sikit, orang Melaka masak lain sikit, tapi namanya asam pedas juga. Yang Kak Fatim nak ajar ni ialah versi Songkhla.

Bahan-bahannya:

i) Untuk dikisar
1 inci kunyit hidup
5-7 biji bawang merah
5-7 biji cili api
2 inci belacan siam (belacan kita pun boleh juga, pilih yang baik sikit)
1 cawan air asam jawa atau sejemput asam jawa tanpa biji
** (Untuk Keng Som ala Narathiwat bolehlah dimasukkan beberapa batang serai dikisar).

Bahan lain
5 ketul isi ikan (pilih ikan besar bersisik seperti kerisi, jenahak, grut2, ikan parang dll)
Air masak secukupnya untuk kuah
Garam kasar secukup rasa
Gula kerek (gula somtam) atau gula biasa
5 tangkai daun cendehom
Beberapa tangkai sayur kangkung

Kaedah memasak mengikut sunnah:

1. Masuk ke dapur, pakailah tutup kepala semasa memasak dan bacalah doa memudahkan kerja.
" Rabbana atina milladunka rahmataw wahaiyiklana min amrina rashada "-surah Al Kahfi .

2. Setelah itu, letak kuali atas tungku dapur dan bacalah doa ini ketika memasang api:
"Allahumma la aisya illa aisul akhirah, faqfirli ansori wal muhajiroh " 

3. Kemudian, masukkan bahan dikisar ke dalam kuali dan kacau perlahan-lahan sehingga ia sejat. Kecilkan api semasa proses ini.



Setelah sejat, masukkan air masak secukupnya untuk memperbanyakkan kuah tadi . Kacau sehingga rata dan biarkan mendidih. Setelah mendidih masukkan ikan yang telah siap diproses dan dicuci. Kacau lagi sehingga medidih semula. Setelah itu, masukkan garam dan gula kerek secukup rasa.

Bacalah zikir memasak seperti berikut:
Istiqfar - 3 x
Selawat - 3 x
Subhanallah - berulang kali.

 Setelah itu, masukkan beberapa tangkai daun cendehom dan sayur kangkung. Masukkan juga timun yang dipotong serong juika suka.
 Tunggu sehingga mendidih dan tutup api.

Keng Som telah siap untuk dihidang. Makan panas-panas bersama nasi yang baharu dimasak.

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...