Tuesday, February 15, 2011

21. Cucur Jagung Rangup



Salam adik-adik semua, apa khabar? Kak Fatim doakan sihat selalu. Kali ni Kak Fatim ada satu resepi yang menarik, sesuai dijadikan sarapan pagi di hujung-hujung minggu. Namanya cucur jagung atau jemput-jemput jagung. Kebetulan baru-baru ni mak Kak Fatim datang dari kampung. Kak Fatim bawa mak ke pasar Tani Tasek Gelugor. Mak kak Fatim seronok betul, diborongnya ulam-ulam kampung pelik-pelik yang dijual di situ, termasuklah jagung sekali. Jagung yang mak kak Fatim beli ni dari jenis jagung Taiwan. Memang sedap dan sesuai dibuat cucur atau direbus begitu sahaja. Cucur jagung yang Kak Fatim buat ini rangup di luar tetapi lembut di dalam. Boleh cuba...

Ha, inilah resepinya:

Bahan-bahannya: 

Bahan A
2 tongkol jagung, diambil isinya sahaja.
350 gram tepung gandum
1/2 labu bawang besar dipotong dadu
Segenggam ikan bilis dicincang pendek-pendek

1/3 peket mauripan (1 peket dibahagi 3- ambil 1 bhg sahaja)
1 sudu teh garam halus
1 sudu makan gula
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh bread improver
2 sudu makan mentega

Bahan B
1 biji telur
Air secukupnya.
Minyak masak secukupnya.



Tatacara mengikut sunnah

1. Masuk dapur bacalah doa :
"Rabbana atina milladunka rahmataw wahaiyiklana min amrina rashada" -doa
permudahkan kerja.

2. Pakai tutup kepala.

3. Masukkan kesemua Bahan A yang tersenarai di atas dan gaulkan sehingga sebati.

5. Masukkan telur dan air dan gaul lagi sehingga sebati. Pastikan adunan adalah lembut dan boleh dijemput. Setelah itu biar sekejap sehingga adunan naik sedikit (lebih kurang 10 minit).

6. Panaskan kuali dan masukkan minyak secukupnya.
     Baca doa pasang api:
     "Allahumma la aisya illa aisul akhiroh, faq firli ansori wal muhajiroh"

7. Apabila minyak telah cukup panas, jemput-jemputkan adunan  ke dalam kuali dan biar seketika.

8. Apabila adunan agak pejal, cerai-ceraikan setiap cucur yang melekat dan alih-alihkan beberapa kali.
jangan lupa baca zikir memasak :
       Selawat - 3x
       Istiqfar - 3 x
     "Laisalaha mindunillahi kashifah "

9. Setelah agak kekuningan, angkat dan toskan minyaknya.

10. Cucur anda telah siap dan sedia untuk dihidang. Bismillahirrahma nirrahim.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...