Saturday, February 19, 2011

22. Ayam Masak Hitam Manis


Salam adik-adik pembaca sekalian, moga-moga adik-adik dilimpahi rahmat dan sakinah dari Allah SWT.

Hari ini insyaAllah Kak Fatim nak tunjukkan satu resepi baru yang tak berapa susah dan agak sedap juga, insyaAllah. Anak-anak Kak Fatim bawa ke sekolah untuk makan pada waktu rehat. Kawan-kawan dia orang pun suka. Mungkin sesuai agaknya dengan selera kanak-kanak. Hmmm..... K Fatim namakannya Ayam Masak Hitam Manis. Resepinya macam di bawah ni...

Bahan-bahannya:

Bahan A - Untuk diperap
1 ekor ayam dipotong 12 bahagian - cuci dan selawatkan
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh garam halus

Bahan B - Bahan untuk dikisar
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
15 biji cili api (dibuang bijinya dan direbus dahulu)

Rempah untuk dikisar (direndam terlebih dahulu selama 1 jam):

1 sudu makan jintan putih
4 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
10 biji lada hitam
1/2 cawan air untuk mengisar

Bahan-bahan lain:

2 sudu makan cuka
Air secukupnya
Kicap manis secukupnya
Garam dan gula secukup rasa.

Kaedah Penyediaan Mengikut Sunnah :

1. Masuk dapur bacalah doa memudahkan kerja :
                   "Rabbana atina fiddun ya hasanataw wa haiyik lana min amrina rashada"

2. Kisar bahan B sehingga lumat. Ambil cili kering yang telah direbus, buang airnya dan basuh bagi membuang lebihan asid borik di dalamnya. Masukkan cili dalam pengisar bersama bahan yang telah lumat tadi dan kisar sekadar memecahkan cili (tidak lumat).

3. Pasang dapur, bacalah doa ini"
                   "Allahumma la aisya illa aisul akhiroh, faq firli ansori wal muhajiroh."

4. Panaskan kuali dan tuangkan minyak.

5. Apabila minyak cukup panas, tuangkan bahan B yang telah dikisar halus. Kecilkan api dan kacau sekejap-sekejap.

6. Sementara itu, di dalam kuali lain, gorengkan ayam yang telah diperap, angkat dan toskan minyak. Semasa proses memasak jangan lupa baca zikir ini:
Istiqfar-3x
Selawat-3x
Laisalaha mindunillahi kashifah-berulang kali.

5. Bahan B perlu dimasak sehingga pecah minyak dan agak garing. Setelah itu tapiskan rempah yang telah dikisar. Perahkan airnya sahaja ke dalam kuali. Hampas rempah tadi dibuang. Biar hingga mendidih sebentar.
Tuang 2 sudu makan cuka.

6. Setelah itu masukkan ayam goreng tadi ke dalam kuali yang mengandungi bahan B dan kacau sebati. Perlahankan api supaya tidak hangit. Tuang 2 gelas air masak ke dalam kuali.

7. Kacau masakan tadi hingga mendidih selama 5 minit. Setelah itu tuangkan kicap manis sehingga warna kuahnya agak kehitaman. Kacau dan biar hingga mendidih.

8. Angkat dan hidangkan. Bismillahirrahmanirrahim.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...