Monday, January 10, 2011

17. Rendang Kelumpo



Salam adik-adik pembaca sekelian,
Sudah agak lama kak Fatim tak memasukkan entry dalam blog ini. Macam biasalah agak kekalutan sedikit apalagi pelajar kolej akan mendaftar tidak lama lagi. Alhamdulillah, dalam kekalutan ni Kak Fatim berjaya memasak satu masakan yang cepat dan enak, InsyaAllah. Kadangkala bila kita terdesak dan kekurangan bahan, kita akan jadi lebih kreatif. Boleh cuba masakan ini.

Bahan-bahan:

3 batang serai dititik
1 ekor ayam
2 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
1 inci halia
10 biji bawang merah
15 biji cili kering (dibuang biji , direbus terlebih dahulu dan dibuang airnya)
3 sudu makan rempah kari daging
Santan secukupnya
Air masak secukupnya
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Gula kerek (gula untuk membuat somtam) atau gula biasa

Cara-cara membuatnya:

1. Masuk dapur bacalah doa:
     "Rabbana atina milladunka rahmataw wahaiyiklana min amrina rashada"

2. Basuh ayam sehingga bersih dan selawatkannya.

3. Kisar kunyit hidup, lengkuas, halia, bawang merah dan cili kering .

4. Pasang api , baca doa ini :
              "Allahumma la aisya illa aisul akhiroh, faq firli ansori wal muhajiroh"

5. Panaskan kuali, tuang sedikit minyak

6. Tuang bahan yang dikisar, kacau sekali sekala sehingga pecah minyak.

7. Masukkan rempah kari dan kacau lagi sehingga rempah masak (pecah minyak)

8. Masukkan ayam dan kacau lagi. Tuang air jika terlampau kering. Gunakan air yang telah dimasak.
    Baca zikir memasak :
             " Laisalaha mindunillahi kashifah"
             " Selawat" - 3x
             " Istiqfar"  - 3x

9. Setelah agak lembut, masukkan garam, gula kerek dan kacau sekali sekala.

10. Masukkan santan dan kacau sehingga agak kering.

11. Siap untuk dihidang. Bismillah..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...