Wednesday, November 3, 2010

12. Seafood Pizza Mudah





Salam adik-adik sekalian,
Lama sungguh Kak Fatim tidak menaip. Rindu sangat nak menaip dalam ni. Tapi masa sangat tidak mengizinkan. Saban hari kalut. Namun, minat memasak tetap ada dalam hati Kak Fatim. Selalunya sebelum anak-anak ke sekolah, Kak Fatim ada sediakan sarapan . Baru-baru ni Kak Fatim sediakan pizza untuk anak-anak makan dan bawa ke sekolah. Pizza ni memang mudah dan cepat disediakan. Kak Fatim uli doh pukul 5.30 pagi. Pukul 7.00 dah sedia untuk mereka sarapan. Inilah resepinya:

Bahan-Bahan:

A. Pizza base (sukatan ini dapat 3 keping pizza saiz 10"):

1/2 kilo tepung high protein
2 sudu makan minyak masak
1/2 sudu teh garam halus
1 paket mauripan (ibu roti)
2 sudu makan madu lebah (untuk merangupkan pizza)
Air secukupnya


B. Pizza topping:

3 sudu makan pizza topping (leggo, prego dll)- cari yang halal, baca bahannya. Pizza topping boleh dibuat sendiri menggunakan buah tomato dan tomato puree dan pelbagai citarasa mengikut kreativiti anda.
1 tin kecil sardin


C. Bahan untuk ditabur (dressing):

Cendawan butang-dihiris nipis
Nenas tin - ditos airnya dan dipotong kecil2
Fish ball dan fish cake - dihiris nipis (cari yang keluaran muslim)
Udang kertas/ udang harimau - 20 ekor (buang kulit, janggut dan kakinya, tinggal isi je)
Capsicum (cili belanda) - 1 merah, 1 hijau- dipotong dadu
Bawang besar bombay- dihiris bulat tetapi nipis (boleh guna peeler)
Keju Mozarella (cari yang microbial rennet)

Kuantiti bahan di atas adalah mengikut citarasa anda.

Kaedah memasak (mengikut sunnah):

1. Masuk dapur pakailah tudung kepala dan bacalah doa ini:
"Rabbana aatina fiddun ya hasanataw wahaiyiklana min amrina rashada".

2. Campurkan semua bahan pizza base (air dituang sedikit-sedikit sehingga doh dapat diadun dengan sempurna) dan uli sehingga lembut iaitu lebih kurang 15 minit. Semasa menguli bolehlah menbaca zikir memasak:
"Laisalaha min dunillahi kashifah"
"Istiqfar -3 x"
"Selawat -3 x"


2. Bahagikan doh kepada tiga bahagian dan canaikan menggunakan penggelek.

3. Letak doh yang telah dicanai dalam pizza pan dan ratakan sehingga ke tepi (memenuhi pizza pan).

4. Biar selama setengah jam di bawah tudung saji sehingga naik 2 kali ganda ketebalan asal.

5. Setelah naik, masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada kepanasan 250 darjah selama 5 minit. Semasa memasang oven bolehlah membaca doa ini:

" Allahumma la aisya illa aisul akhiroh, faqfirli ansori wal muhajiroh"

6. Sementara itu campurkan pizza topping dan sardin, kemudian hancurkan sardin berkenaan sehingga menjadi pes.

7. Keluarkan pizza dari oven, biarkan sejuk sebentar dan ratakan pes pizza topping di atas pizza base.

8. Kemudiannya, letakkan bahan dressing dengan menyusun satu persatu dan diakhiri dengan bawang dan mozarella (terakhir).

9. Setelah selesai, bolehlah dibakar pada suhu 225-250 darjah selama 10 minit.

10. Pizza masak apabila permukaan mozarella menjadi tompokan keperangan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...