Monday, October 25, 2010

11. Sup Rempah Herba Ikan Kerapu Mak Tam


Salam adik-adik semua,
Hai dah lama betul Kak Fatim tak berblog di sini. Kesibukan benar-benar menghambat Kak Fatim. Sehingga kadang kala menjadi keliru untuk membuat yang mana satu, hampir semuanya penting dalam hidup ini.

Hari ini, Alhamdulillah, dapat juga Kak Fatim menyampaikan satu ilmu yang InsyaAllah, bermanfaat untuk kalian semua. Hari ini kita nak masak sup ikan kerapu. Resepi mudah dan insyaAllah sedap dan berkhasiat. Cuma harga ikannya agak mahal sedikit.

Baiklah, inilah resepinya:

Bahan-bahannya:
4 ekor ikan kerapu dipotong 2 (saiz sederhana)
Garam kasar secukup rasa
Serbuk sup - 1 sudu makan
Air untuk merebus

Bahan A (untuk ditumbuk kasar):
Bawang merah - 5 ulas
Bawang putih - 3 ulas
Halia - 2 inci

Bahan B (Untuk ditabur)
Serbuk lada hitam - 1 sudu teh
Serbuk lada putih - 1 sudu teh
Serbuk daun selasih (basil) - 1 sudu teh - boleh dibeli dihypermarket
Serbuk daun salam (Bay leaves) - 1 sudu teh - boleh dibeli di hypermarket

Bahan C (Untuk ditumis-darat)
Minyak masak secukupnya
Bawang merah -5 ulas (dimayang)
Bawang besar - 1 biji (dimayang)
Serai - 2 batang (dipotong serong sepanjang 2 inci)

Bahan D (untuk hiasan)
Daun sup
Daun bawang

Bahan E (optional/jika suka)
Cili api
Perahan Asam limau

Cara-cara membuatnya:

1. Seperti biasa, masuk ke dapur bacalah doa memudahkan kerja :

"Rabbana atina milladunka rahmataw wahaiyiklana min amrina rashada"

2. Pakailah tutup kepala ketika memasak.

3. Ikan disiang, dibersihkan dan diselawatkan. Setelah itu dipotong 2 .

4. Pasang api, bacalah doa ini:

" Allahhumma la aisya illa aisul akhiroh, faqfirli ansori wal muhajiroh"

5. Letak periuk dan masukkan 5 cawan air di dalamnya. Rebus bahan A sehingga mendidih selama 5 minit, kemudian masukkan serbuk perencah sup dan garam kasar, rebus lagi selama 5 minit.

6. Masukkan ikan dan rebus sehingga ikan lembut.

7. Setelah itu, kacau sup dan masukkan kesemua bahan B ke dalam sup.

8. Panaskan minyak di dalam kuali yang berasingan dan tumis bahan C sehingga garing dan kemudian masukkan kesemua bahan yang telah ditumis beserta minyaknya sekali ke dalam sup ikan yang telah dimasak tadi. Kaedah ini dinamakan tumis darat.

8. Tutup api dan masukkan bahan D untuk hiasan dan bahan E jika anda sukakan sup yang pedas dan masam (ala thai)

9. Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...