Monday, November 8, 2010

13. Roti Sandwich Triangle Sifu











Salam semua, apa khabar. Harap sihat dan sentiasa dirahmati Allah SWT hendaknya.
Hari ni ada resepi baru untuk semua. Resepi ini insyaAllah, sedap dan menarik. Roti yang dihasilkan insyaAllah tahan 3 hari. Anak-anak boleh bawa ke sekolah dan kongsi dengan kawan-kawan. Resepi untuk doh roti diambil dari buku Chef Wan, bentuk roti pula ajar oleh seorang chef di Kolej komuniti tempat Kak Fatim bekerja. Namanya Chef Shima. Sebagai menghargai jasa-jasa dia orang, kak Fatim namakan sebagai Roti Sandwich Triangle Sifu ye..

Bahan-bahan :

Bahan doh:

500 g tepung high protein
1 sudu teh gula kastor /gula halus
1 paket mauripan
1 biji telur
80 g mentega -dilembutkan dengan meletakkan secara double boiler di atas air panas.
1/2 sudu teh bread improver (optional)
1/2 sudu teh garam halus
1/2 cawan air
susu secukupnya untuk menggaul doh
Kuning telur

Bahan inti :

Satu tin sardin
1 biji bawang besar- dimayang
Sedikit jus limau nipis

(di masak sekejap dalam kuali sehingga bawang lembut)

Kaedah (mengikut sunnah):

Masuk dapur bacalah doa memudahkan kerja iaitu:

"Allahumma rabbana atina milladunka rahmataw wahaiyiklana min amrina rashada"

1. Untuk membuat ibu roti, larutkan gula dalam 1/2 cawan air. Masukkan mauripan. Tinggal selama 10 minit sehingga berbuih. Sekiranya tidak berbuih, mauripan tidak lagi boleh digunakan (expired).

2. Di dalam bekas lain, campurkan tepung, garam halus dan bread improver. Gaul sebati.

3. Masukkan mentega yang telah dilembutkan dan telur. Gaul sebati sehingga menjadi seperti serbuk roti.

4. Buat lubang ditengah adunan dan tuangkan ibu roti tadi. Gaulkan lagi sehingga sebati.

5. Tuangkan susu sehingga tepung tadi melekat sebati dan boleh diuli.

6. Uli selama 15-20 minit / sehingga lembut dan boleh dibentuk. Uli dengan cara menekan menggunakan pergelangan tangan (lihat gambar).

Semasa menguli bolehlah berzikir seperti di bawah:

"Laisalaha mindunillahi kashifah" - banyak kali
"Istiqfar"- 3 x
"Selawat" -3 x

7. Setelah sebati, tutup dengan lain lembap dan tinggalkan selama 1 jam (lihat gambar).

8. Setelah saiznya mengembang sebanyak 2 kali ganda, bahagikan kepada beberapa bahagian kecil seberat 60 g (60 g adalah berat standard roti lembut).

9. Ambil setiap satu yang telah dibahagi dan golekkan menjadi bulat.

10. Canai menjadi leper dan letakkan inti sandwich ditengah-tengahnya (lihat gambar).

11. Lipat 3 sisi tepi ke dalam untuk membentuk segi tiga (lihat gambar).

12. Tautkan ketiga-tiga bahagian sisi tepi untuk mengelakkan intinya keluar.

13. Terbalikkan roti yang telah dikasilkan di mana bahagian yang ditaut menjadi bahagian bawah dan bahagian dasarnya menjadi bahagian atas.

14. Biarkan selama 1 jam sehingga ia kembang.

15. sapu telur kuning yang dicampur sedikit susu atau air dipermukaannya.

15. Boleh dibakar pada suhu 180 -200 darjah celcius.

Resepi yang sama boleh digunakan untuk membuat roti sosej dengan melilitkan doh disekeliling sosej.

Sedia untuk di hidang. Bismillah..




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...