Tuesday, November 30, 2010

14. Cucur Kodok labu (jemput-jemput labu)



Salam semua, apa khabar? Lama sungguh Kak Fatim tak masukkan entry baru. Bukan tak ada resepi, tapi sibuklah sangat. Pulak tu, ada banyak blog Kak Fatim tengah bangunkan. Termasuklah kesibukan pelajar-pelajar Kak Fatim nak exam. Alhamdulillah dicelah-celah tu, ada jugalah satu slot Allah nak luangkan untuk Kak Fatim meninggalkan jejak ilmu sepanjang hayat untuk adik-adik semua.

Haa.. resepi kali ini, cucur kodok labu.. resepi ni jarang-jarang orang buat. Kalau ada pun dah hampir pupus ditelan zaman. Orang dahulu kala ada buat. Kak Fatim belajar cucur ni by chance aje. Ada satu hari tu, masa di universiti, kami satu rumah sewa buat jualan nasi berlauk. Tapi salah satu lauk kami, masak putih/lemak labu, tak laku. Jadi Kak Fatim pun apa lagi, modified labu-labu dalam masak lemak tu jadi cucur kodok. Habis licin di makan dek kawan-kawan serumah sewa. alhamdulillah...

Labu adalah makanan kegemaran Rasulullah SAW. Sesiapa yang cintakan Rasulullah, kenalah sukakan makanan kegemaran Rasulullah. Tidak boleh benci atau tidak suka. Itulah tanda kasih..tanda cinta pada Rasulullah. Seorang Sahabat Ranhu tidak sukakan labu tetapi apabila beliau melihat Rasulullah tercari-cari labu dalam masakan berlabu yang dihidangkan pada mereka, beliau terus menjadikan labu makanan kesukaannya dan selalu memakan masakan labu selepas itu. Maksud hadith, barangsiapa cintakan Rasulullah SAW hendaklah dia mengamalkan sunnah Rasulullah SAW. Barangsiapa yang cinta dan beramal dengan sunnah Rasulullah SAW makan dia akan bersama dengan Rasulullah SAW di dalam syurga.

Inilah dia resepi Cucur Kodok Labu:

Sebiji labu dikupas dan dipotong dadu (2 inci), direbus sehingga agak lembut
Tepung gandum secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Mayonnaise dan telur (optional)













Tatacara mengikut sunnah

1. Masuk dapur bacalah doa :
"Rabbana atina milladunka rahmataw wahaiyiklana min amrina rashada" -doa
permudahkan kerja.

2. Pakai tutup kepala.

3. Potong labu mengikut pangsanya (joros), kerat pendek, baharulah buang kulitnya
(jika buang kulit terlebih dahulu baru potong, kerja akan menjadi sukar)

4. Buang biji labu dan arinya.

5. Rebus dengan sedikit air dan garam secukup rasa (air agak2 tenggelam labu)

6. Selepas mendidih selama 5 minit, cucuk labu dengan garfu. jika lembut, terus angkat dan buang airnya. Jangan biarkan labu terendam dan lembik, ini akan menyebabkan anda terpaksa menggunakan lebih tepung untuk mengentalkan adunan. Tepung lebih akan menghilangkan rasa labu.

7.Biarkan labu sejuk terlebih dahulu. Adunan panas akan menyerap minyak.

baca zikir masak :
Selawat - 3x
Istiqfar - 3 x
"Laisalaha mindunillahi kashifah "

8. Setelah sejuk masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh dijemput.

9. Masukkan gula secukup rasa.

10. Masukkan sebiji telur dan sesudu mayonnaise jika suka.

11. Panaskan minyak, baca doa:

"Allahumma la aisya illa aisul akhiroh, faqfirli ansori wal muhajiroh".

12. Jemput-jemputkan ke dalam minyak yang panas.

13. Goreng hingga keperangan dan angkat.

14. Sejatkan minyak dan sedia untuk dimakan. Bismillah...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...