Friday, October 8, 2010

7. Rendang Pedas Sotong



Salam, kelmarin Kak Fatim masak sotong. Masakan ni Kak Fatim namakan sebagai rendang pedas sotong sebab bahan-bahan yang digunakan hampir seakan-akan bahan untuk membuat rendang pedas. Rasanya, insyaAllah sedap. Tapi yang penting adalah cara memasaknya yang mengikut sunnah, pasti ada kebaikan kerana ini adalah janji Allah SWT.

Bahan-bahan :


Sekilo sotong, dibuang dakwat, gigi dan lapisan kulit luarnya, dibersihkan dan diselawatkan.

Bahan untuk dikisar (kasar) :

Dua batang serai
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
1/2 labu bawang putih
5 biji cili merah (dikisar biar kelihatan bijinya)
1 inci kunyit hidup atau satu 1/2 sudu kunyit serbuk
1/2 cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa


Cara-cara memasaknya:


1. Seperti biasa, masuk dapur bacalah doa memudahkan kerja :

"Rabbana atina milladunka rahmataw wahaiyiklana minanrina rashada "

2. Pasang api bacalah doa ini:

" Allahhumma la aisya illa aisul akhiroh, faqfirli ansori wal muhajiroh"

Ketika memasak bacalah zikir memasak:

"Laisalaha min dunillahi kashifah" -berulang kali.
Istiqfar 3 x
Selawat 3 x

3. Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang dikisar kasar sehingga garing.

4. Masukkan sotong, garam dan gula secukup rasa dan kacau salama 5 minit.

5. Masukkan cabai hijau sebagai hiasan. Kacau lagi

6. Tutup api. Angkat dan hidangkan di dalam mangkuk. Bismillah...

Tip : Masakan laut seperti udang, sotong dan ketam hendaklah dimasak dalam masa yang singkat dengan api yang cukup kuat. (tip dari Chef Florence Tan)




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...