Monday, October 4, 2010
6. Masala Kambing Pakistan
Salam, apa khabar semua.. semoga sihat.
Hari ni ada lagi satu juadah istimewa yang Kak Fatim nak tunjukkan. Kak Fatim selalu masak juadah ni di hari-hari istimewa seperti Hari Raya dan apabila pulang ke kampung. Masakan ini namanya Masala Kambing Pakistan. Asal resepi kakFatim pelajari dari orang Pakistan yang bernama Chef Omri Shahar. Resepi asal adalah Chicken Tikka Masala. Biasalah, Kak Fatim ni suka modified resepi. Ubah sana sini, sesuaikan dengan cita rasa melayu, tak masak ayam, tapi kambing. Alhamdulillah, Allah sedapkan masakan ini. Family, saudara mara dan kawan-kawan memang suka masakan ni. Anyway, thanks a lot Chef Omri Shahar.
Bahan-bahan:
1 Kilo kambing
Air secukupnya untuk merebus
Semangkuk santan / secawan susu / secawan tairu (pilih salah satu)
Rempahnya:
2 sudu makan serbuk jintan putih
2 sudu makan serbuk rempah saja(coriander powder)
2 sudu makan serbuk paprika (boleh dibeli di hypermarket)
1 sudu makan serbuk cili atau cayyenne (boleh dibeli di hypermarket)
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam masala (dapatkan dikedai rempah/mamak)
1 sudu teh serbuk pala
2 sudu makan tomato puree
Bahan tumis :
Minyak untuk menumis
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
2 biji bawang besar dipotong dadu
2 biji buah tomato dicincang
3 inci halia ditumbuk lumat
6 ulas bawang putih ditumbuk lumat
Cara-cara memasaknya:
1. Seperti biasa, masuk dapur bacalah doa memudahkan kerja :
"Rabbana atina milladunka rahmataw wahaiyiklana minanrina rashada "
2. Pasang api bacalah doa ini:
" Allahhumma la aisya illa aisul akhiroh, faqfirli ansori wal muhajiroh"
3. Rebus daging kambing sehingga empuk.
4. Panaskan minyak. Tumiskan kulit kayu manis dan buah pelaga sehingga naik bau.
Kemudian masukkan bawang besar dan kacau perlahan sehingga garing.
5. Setelah garing, masukkan halia dan bawang putih yang telah ditumbuk.
Kacau perlahan sehingga garing. Seterusnya masukkan rempah dan sedikit air.
Kacau perlahan sehingga pecah minyak.
6. Seterusnya masukkan tomato puree. kacau lagi sehingga pecah minyak.
7. Seterusnya masukkan kambing beserta sedikit air rebusan. Kacau lagi sehingga mendidih.
8. Akhir sekali masukkan santan/susu atau tairu. Kacau sehingga kuah pekat. Tutup api.
9. Taburkan daun ketumbar, daun bawang dan cili semasa menghidang.
10. Boleh dimakan bersama nasi putih, nasi hujan panas, nasi minyak atau nasi beriani.
Bismillahirrahmanirrahim..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment