Sunday, October 10, 2010

8. Masak Asam Ikan Salmon

























Salam semua, harap sihat dan dirahmati Allah SWT.
Jumaat lepas Kak Fatim beli ikan Salmon untuk anak Kak Fatim, si Ummu Hanie yang terkena demam campak. Ikan tu Kak Fatim buat masak asam. Alhamdulillah, rasanya okay juga. Jadi Kak Fatim ingat nak tunjukkan cara-cara memasaknya kepada adik-adik semua.


Sebelum tu, dendangkan dulu pantun ini:

Ikan salmon dari Alaska
Asam jawa dari Malaysia
Dalam periuk bertemu juga.

Ha, inilah bahan-bahannya:

Bahan-bahan:

A. Untuk digoreng :
3 Ketul isi ikan salmon
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam halus secukup rasa

B. Untuk di mayang dan ditumis:
4 Ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
Halia sebesar ibu jari

5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
Minyak masak untuk menumis

Semangkuk air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Cili hijau dibelah

Kaedah Memasak Mengikut Sunnah :

1. Seperti biasa, masuk dapur bacalah doa memudahkan kerja :

"Rabbana atina milladunka rahmataw wahaiyiklana minanrina rashada "

2. Semasa memasak hendaklah menutup kepala.

3. Pasang api bacalah doa ini:

" Allahhumma la aisya illa aisul akhiroh, faqfirli ansori wal muhajiroh"

4. Ketika memasak bacalah zikir memasak:

"Laisalaha min dunillahi kashifah" -berulang kali.
Istiqfar 3 x
Selawat 3 x

5. Panaskan minyak masak, tumis semua bahan yang dimayang beserta bunga lawang dan bunga cengkih sehingga garing.

6. Masukkan air asam jawa. Kacau perlahan dan biar hingga mendidih.

7. Masukkan ikan salmon yang telah digoreng. Kacau perlahan. Perlahankan api. Biar hingga mendidih sekali lagi.

8. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

9. Akhir sekali, masukkan cabai hijau. Kacau masakan dan tutup api.

10. Sedia untuk dihidang. Bismillah...


No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...