Sunday, October 3, 2010

5. Bihun Sup Cik Abang (ala Thai)




bihun sup cik abang

sup sahaja tanpa bihun

Salam semua, moga sihat hendaknya.

Hari ni Kak Fatim nak tunjukkan cara memasak bihun sup tulang ala mee celup Thai yang InsyaAllah.. menambat hati sesiapa yang memakannya. Bihun Sup ni Kak Fatim beri nama Bihun Sup Cik Abang. Sebabnya, masa Kak Fatim balik kerja hari tu, Suami kak Fatim tengah masak sup tulang untuk di makan dengan bihun sup. Tapi macam biasalah, orang lain yang mula orang lain yang sudahkan. Hampir waktu Maghrib tu, suami Kak Fatim pergi masjid, kak Fatim modified sup tu jadi ala-ala bihun sup celup (ala Thailand).

Bahan-bahan

1. Untuk bihun sup:

Sebungkus bihun dicelup air panas.
Sedikit taugeh mentah
Kacang tanah digoreng dan ditumbuk
Daun Sup dan daun bawang dihiris halus untuk ditabur
Bawang goreng
Buah tomato dihiris

2. Sos pedas bihun sup (tumbuk lumat semua bahan ini)

10 biji cili api hijau
Sejemput bawang goreng
Garam & gula secukup rasa
Air perahan limau nipis

3. Kuah bihun sup

Tulang lembu bahagian rusuk dan sedikit daging
Air secukupnya untuk merebus

Sedikit minyak untuk menumis
4 inci halia dihiris halus
5 Ulas bawang putih dimayang
10 Ulas bawang merah dimayang
Sebiji bawang besar
Rempah empat sekawan (Bunga lawang, bunga cengkih, kk manis, buah pelaga)
Bunjut sup atau serbuk sup (optional)

5 biji ubi kentang -dibuang kulit dan dibelah 4
1 biji lobak merah dipotong saiz seinci
Kobis dicarik2
Daun sup dan daun bawang (bahagian tangkai bawah dipotong panjang).

Garam kasar
Gula batu

Kaedah memasak sup:

1. Seperti biasa, masuk dapur pakai tutup kepala dan bacalah doa ini:

"Rabbana atina milladunka rahmataw wahaiyiklana min anrina rashada"

2. Pasang api baca doa ini:
" Allahumma la aisya illa aisul akhiroh, faq firli ansori wal muhajiroh"

3. Tumiskan rempah empat sekawan, bawang-bawang dan halia yang telah dihiris sehingga
garing. Masukkan air untuk merebus.

4. Rebus tulang dan daging . Ketika merebus bolehlah baca zikir memasak spt di bawah:

"Lai salaha min dunillahi kasyifah"
- Astaqfirullahal azim... 3 x
- Selawat 3 x

5. Setelah daging empuk masukkan lobak dan kentang.

6. Seterusnya, masukkan garam dan gula batu, kacau sup.

7. Akhir sekali masukkan kobis, daun sup dan daun bawang.

Cara memakannya:

Masukkan sedikit bihun ke dalam mangkuk, taburkan sedikit taugeh dan hirisan tomato. Tuangkan kuah sup kedalamnya. Kemudian taburkan kacang tumbuk, sos pedas cili api, bawang goreng, daun sup dan daun bawang.

Bismillah...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...