Wednesday, April 13, 2016

MASAK LEMAK CILI PADI UMBUT KELAPA


Assalamualaikum semua, lama dah Kak Fatim tak menulis ni. Apa nak buat, hilang mood. Sekarang ni mood buat novel pulak..he..he..

Ni ada resepi baharu. Sebelum tu Kak Fatim nak teka teki dulu.

Soalan: Masak apa kena tebang pokok dulu, baru boleh masak?

Ha, jawapannya, masak umbut kelapalah...

Baiklah, bahan-bahannya seperti di bawah:

Dikisar halus:
5 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
5 biji cili api
Sedikit belacan

Bahan lain:
2 batang serai diketuk
4 keping asam keping
1 kati udang siap diproses
Umbut kelapa yang telah diproses, lebih kurang 1/2 kilo
1 sudu teh kunyit serbuk
Santan lebih kurang RM3.00
Garam  secukup rasa
Air secukupnya
Sedikit minyak masak

Cara-cara membuatnya:

1. Semasa memasak jangan lupa amalkan adab memasak beserta doa-doanya sekali (boleh ambil dalam entry-entry yang sebelum ni. Tak sempat pula nak ulang tulisnya sebab lately kalut sangat2).

2. Masukkan bahan dikisar, serbuk kunyit, asam keping dan serai yang telah diketuk. Masak sehingga kering sedikit.

3. Kemudian, masukkan sedikit air dan kacau, air lebih kurang 2 gelas je.

4. Bila mendidih masukkan udang dan umbut kelapa. Kacau sekejap-sekejap.

5. Bila umbut kelapa tu agak lembut sikit, masukkan santan pekat. Tunggu hingga mendidih semula. Kacau perlahar, jangan biarkan masakan pecah lemak, nanti masakan tak cantik.

6. Tutup api dan bolehlah dihidang. Bismillah..


Inilah ropenye umbut kelapa tu. Payah nak dapat tau..

Umbut kelapa yang dah diproses. Sepatutnya proses lebih nipis lagi.
Tapi suami K Fatim suka makan yang kasar macam ni.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...