Monday, April 18, 2016

Masak Lemak Cili Api Udang dan Kacang Buncis

Assalamualaikum wbt,
Ini resepi masak lemak kacang buncis yang diperturunkan oleh bonda Kak Fatim. Tapi, macam biasalah. Kak Fatim ejas sikit bahannya. Lauk ini memang sedap dan anak-anak Kak Fatim suka sangat. Boleh tukar udang dengan sotong atau ketam.


Bahan-bahannya adalah seperti berikut:
1/2 kg udang harimau
2 inci belacan
1 inci kunyit hidup
1 sudu teh serbuk kunyit
5-10 biji cili api
5-10 biji bawang merah
2 batang serai dititik
3-5 keping asam keping
Air secukupnya
Santan secukupnya (lebih kurang RM3.00)
Garam secukup rasa.
Kacang buncis - secekak
Kalau suka masukkan beberapa carik daun kunyit.

Kaedah Mengikut Sunnah:
1. Masuk ke dapur pakailah tutup kepala dan bacalah doa ini:  
                  "Allahumma rabbana atina milladunka rahmataw wahaiyiklana min amrina rashada" (surah Al Kahfi)

2. Kisarkan cili api, belacan, bawang merah dan kunyit hidup.

3. Pasang api perlahan, bacalah doa ini :
                   "Allahumma la aisya illa aisul akhiroh, faqfirli ansori wal muhajiroh"

4. Letakkan periuk di atas api dan masukkan bahan yang siap dikisar. Masukkan asam keping dan   serai.Kacau sedikit dan biar sehingga agak kering.

5. Setelah itu masukkan 2 cawan air dan kacau. Bacalah zikir memasak seperti ini:
                     Istiqfar- 3x
                     Selawat - 3x
                     Subhanallah - berulang kali

6. Masukkan garam secukup rasa.

7. Sekiranya warna masakan adik-adik pudar, masukkan sedikit lagi serbuk kunyit dan kacau.

8. Biar sehingga masakan berbuih/mendidih sedikit, kemudian masukkan santan pekat secukupnya. Kuantiti santan adalah mengikut kegemaran anda, jika anda sukakan kuah lemak yang pekat, masukkan lebih santan pekat.

9. Masukkan juga udang harimau dan kacang buncis. 

10. Kacau masakan perlahan-lahan dengan kaedah mencedok kuah dengan menggunakan senduk dan menuang kembali ke atas masakan.  Jangan biarkan kuah mendidih sehingga pecah lemak. Kuah yang pecah lemak (lemak dan air terasing) akan menjejaskan rupa masakan.

11. Setelah masak, hiaskan dengan daun kunyit.

Selamat mencuba...
            

KURSUS PENDEK PEMBUATAN PRODUK MAKANAN LAUT (SURIMI) DAN YONG TAU FU


Assalamualaikum, ada sesiapa yang berminat untuk belajar buat produk surimi ni. Kak Fatim boleh ajar. Yurannya RM100.00 sahaja. Tetapi dalam kelas perlu ada sekurang2nya 10 orang. Kalau ada 20 orang, yurannya turunkan jadi RM70.00 je. 


Kak Fatim akan ajar bermula dari mengorek isi ikan, Kemudian proses isi ikan dan sumbat dlm sayuran dan kulit wantan/ fucuk lembut. Lepas tu Kak Fatim akan ajar 3 jenis kuah iaitu kuah sup, kuah hitam manis dan kuah merah pedas. Kalau minat sila contact K. Fatim di nombor: 016-4629341 atau 019-4562146. Ingat, mesti datang dalam group tau, sengsorang Kak Fatim tak boleh ajar sebab harga bahannya tu, mahal sangat dan tak boleh beli sikit-sikit.



Wednesday, April 13, 2016

MASAK LEMAK CILI PADI UMBUT KELAPA


Assalamualaikum semua, lama dah Kak Fatim tak menulis ni. Apa nak buat, hilang mood. Sekarang ni mood buat novel pulak..he..he..

Ni ada resepi baharu. Sebelum tu Kak Fatim nak teka teki dulu.

Soalan: Masak apa kena tebang pokok dulu, baru boleh masak?

Ha, jawapannya, masak umbut kelapalah...

Baiklah, bahan-bahannya seperti di bawah:

Dikisar halus:
5 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
5 biji cili api
Sedikit belacan

Bahan lain:
2 batang serai diketuk
4 keping asam keping
1 kati udang siap diproses
Umbut kelapa yang telah diproses, lebih kurang 1/2 kilo
1 sudu teh kunyit serbuk
Santan lebih kurang RM3.00
Garam  secukup rasa
Air secukupnya
Sedikit minyak masak

Cara-cara membuatnya:

1. Semasa memasak jangan lupa amalkan adab memasak beserta doa-doanya sekali (boleh ambil dalam entry-entry yang sebelum ni. Tak sempat pula nak ulang tulisnya sebab lately kalut sangat2).

2. Masukkan bahan dikisar, serbuk kunyit, asam keping dan serai yang telah diketuk. Masak sehingga kering sedikit.

3. Kemudian, masukkan sedikit air dan kacau, air lebih kurang 2 gelas je.

4. Bila mendidih masukkan udang dan umbut kelapa. Kacau sekejap-sekejap.

5. Bila umbut kelapa tu agak lembut sikit, masukkan santan pekat. Tunggu hingga mendidih semula. Kacau perlahar, jangan biarkan masakan pecah lemak, nanti masakan tak cantik.

6. Tutup api dan bolehlah dihidang. Bismillah..


Inilah ropenye umbut kelapa tu. Payah nak dapat tau..

Umbut kelapa yang dah diproses. Sepatutnya proses lebih nipis lagi.
Tapi suami K Fatim suka makan yang kasar macam ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...